Selecteer een pagina

INSTALLATIEBEDRIJVEN en BOUWBEDRIJVEN
mogen GRATIS al hun PROJECTEN uploaden,
met alle FOTO'S en YouTube VIDEO's.

Hier GRATIS aanmelden ! 

Projecten uploaden?

GRATIS en ONGELIMITEERD

allebouwproducten
door Bas de Groot
Gepubliceerd: juli 15, 2019 (5 jaar geleden)

 

Het Gomarus College in Drachten is een vmbo-havo school met een christelijke identiteit. BDG Architecten is geselecteerd om een gebouw te ontwerpen dat kleinschaligheid, geborgenheid en veiligheid uitstraalt. We zijn tot een compact ontwerp gekomen dat aansluit op de oorspronkelijke bebouwing en inspeelt op de langzame en snelle verkeersstromen in de wijk.

Het nieuwe schoolgebouw heeft een Z-vormige plattegrond, ontstaan door de stedenbouwkundige ligging, de wens om de twee monumentale bomen te behouden en de behoefte aan een heldere organisatie. Op de begane grond bevinden zich de praktijklokalen waar het vmbo en de havo gezamenlijk gebruik van maken. De grote etalageramen maken het onderwijs en het talent van de leerlingen zichtbaar voor de buitenwereld. Deze lokalen liggen rond het centrale hart; de gezamenlijke ruimte waar beide onderwijsrichtingen elkaar kunnen vinden. Op de eerste verdieping hebben we aparte clusters voor het vmbo en de havo ontworpen, met ieder een eigen leerplein. De verschillende ruimtes in het schoolgebouw, de aula, leerpleinen en studieplekken, dagen uit tot verschillende vormen van leren en werken.

Door de Z-vorm zit er ‘beweging’ in het schoolgebouw. Daardoor ontstaat een soort oksel in het gebouw dat ruimte schept voor een entree en intiem schoolplein. Het nieuwe Gomarus College staat midden in het groen, ondanks dat het in een bebouwde omgeving staat. De leerlingen kunnen dus pauzeren in een mooie parkachtige setting. Het plein ligt 60 centimeter hoger dan de rest van de omgeving. De hellingbaan voor rolstoelen, traptredes en de tuinmuren bieden voldoende zitplek om te chillen of een frisse neus te halen.

De stoere gevel bestaat uit rode bakstenen, wat past bij Drachten. De voorgevel heeft verticaal gemetselde ribben, waar de etalagevensters net iets uitsteken. De zijgevels hebben horizontaal reliëf. Dat geeft het schoolgebouw een krachtig karakter. Maar de school straalt ook diepgang uit. Op verschillende plekken in het gebouw zijn afbeeldingen en teksten in het interieur te vinden die de identiteit van de school weergeven.

Wil je meer weten over dit project?

 

Contactgegevens

BDG ARCHITECTEN

Zwolle
Grote Voort 5
8041 AM Zwolle
T 038 421 33 37

Amsterdam
Abram Dudok van Heelstraat 3
1096 BE Amsterdam
T 020 237 92 00

Almere
Randstad 21-10
1314 BL Almere
T 036 533 33 82

 

uw Projecten GRATIS uploaden?

Plaats hier GRATIS en ONGELIMITEERD al uw Projecten, voorzien van Foto's + Video's.